Maar wie wil er ruiken als een vulkaan?

Chaos leidt vaak tot iets moois. Zo dacht ook de IJslandse ontwerpster Sigrun Lilja Gudjonsdottir, bij wie het idee ontstond, na de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull, om de kracht van de natuur tot in de huiskamer te brengen en dit in de vorm van een parfum. Als basis voor dit nieuwe parfum zal ze het gletsjerwater van de vulkaan gebruiken.

In april kwamen wereldwijd honderdduizenden reizigers vast te zitten op hun reisbestemming of raakten niet ter plaatse. Door de vulkanische activiteit van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull was immers een aswolk ontstaan die mogelijk schade kon toebrengen aan de vliegtuigen. Daarom bleven alle toestellen in een groot deel van Europa enkele dagen aan de grond. "Toen de vulkaan uitbarstte, kreeg ik al snel het idee dat ik met die natuurkracht iets moest doen", aldus Gudjonsdottir.

EFJ, want onuitspreekbaar

Om het gebruikte gletsjerwater een lekkere geur te geven worden onder meer citrusextracten gebruikt. Het parfum zal de naam "EFJ Eyjafjallajökull" krijgen. "De drie eerste letters moeten het ook voor niet-IJslanders mogelijk maken om de naam uit te spreken", aldus Gudjonsdottir. Herinner u de vaak hilarische klemtonen bij het uitspreken van de naam van de vulkaan tijdens de uitbarsting. "Maar tegelijk wilde ik de volledige gletsjernaam op het flesje omdat het de kracht van de IJslandse natuur vertegenwoordigt".

Het parfum zal worden geproduceerd in Grasse, een stad in Zuid-Frankrijk, en zal vanaf midden november te koop worden aangeboden in IJsland. De initiatiefneemster hoopt dat het nadien in het buitenland kan worden verkocht, bijvoorbeeld in taksvrije zones op luchthavens. Het flesje met daarin het reukwater wordt opgesmukt met een lavasteentje.

Vraag blijft alleen wie er eigenlijk naar een vulkaan wil ruiken. En of dit initiatief de negatieve gevoelens na de uitbarsting bij een groot deel van Europa kan tenietdoen.

lees ook