President: "Dit ontroert ieder van ons"

De Chileense president Sebastian Piñera heeft het begin van de reddingsactie persoonlijk bijgewoond. Hij had het over een "nooit geziene reddingsactie". "Dit ontroert ieder van ons."

Sebastian Piñera hield vlak nadat de eerste mijnwerker bovengehaald was, een korte toespraak voor de menigte die zich bovengronds had verzameld. "Deze reddingsactie is er één zonder weerga in de geschiedenis van de mensheid", sprak Piñera met enig gevoel voor dramatiek. "Dit is nog nooit geprobeerd."

De president was naar eigen zeggen heel erg ontroerd door het weerzien van de eerste mijnwerker en zijn familie. "We zagen met welke liefde en intensiteit hij zijn vrouw en zoon omhelsde en dat heeft ieder van ons in Chili ontroerd."

Het is belangrijk dat "de les van de mijnwerkers voor altijd bij ons blijft", zei Piñera. "Zij hebben ons getoond - net zoals de slachtoffers van de aardbeving (in februari, red.) en zij die alles heropbouwen - dat als Chili zich in tegenspoed verenigt, dit land tot grootse dingen in staat is. We hebben de waarde van het geloof en de hoop leren kennen, de waarde van de vriendschap en de solidariteit."

Maar het werk is nog lang niet gedaan, benadrukte Piñera. "We moeten zonder pauze doorgaan tot iedereen is gered." Hij voegde er ook aan toe dat de mijn, "met een lange geschiedenis van ongelukken", niet opnieuw zal opengaan vooraleer de veiligheid volledig gegarandeerd is.