Reddingsactie in Chili in hogere versnelling

In Chili is de reddingsactie van de 33 mijnwerkers volop aan de gang. Momenteel zijn al 26 mijnwerkers bovengehaald. Ze zijn allen op groot gejuich onthaald. De reddingsactie verloopt onder het goedkeurend oog van de Chileense president Sebastian Piñera. Ook de Boliviaanse president Evo Morales is ter plaatse.

Iets voor 5 uur vanmorgen (Belgische tijd) zijn de reddingswerkers aan de hachelijke operatie begonnen, onder het toeziende oog van de Piñera, honderden journalisten, cameramensen en - uiteraard - vrienden en familie van de mijnwerkers.

De mijnwerkers worden via een reddingscapsule een voor een naar boven getakeld via een smalle mijnschacht, die de afgelopen maanden werd geboord. De reddingskooi weegt 420 kilogram en heeft aan de binnenkant een diameter van slechts 54 centimeter.

Per persoon duurt een reddingsoperatie minder dan een uur, maar geleidelijk aan wordt het tempo opgedreven. Momenteel wordt er om het half uur een mijnwerker naar boven gehaald. De mijnwerkers hebben 69 dagen vastgezeten, op meer dan 600 meter onder de grond.

Mijnwerker bespeelt de massa

De eerste man die naar boven werd gehaald was de 31-jarige Chileen Florencio Avalos (foto links). In amper een kwartier was hij boven. Hij had een zuurstofmasker en een zonnebril op en droeg een speciaal pak, omdat het erg koud is in de Atacama-woestijn. Hij werd onthaald door zijn vrouw en zijn zoon. Ook de Chileense president gaf hem een knuffel.

Een uur later werd ook de tweede mijnwerker gered (tweede foto links). Mario Sepulveda bespeelde het publiek toen hij bovenkwam: hij maakte grapjes ("hoe gaat het met jullie?") en deelde stenen uit de mijn uit als cadeau aan de reddingswerkers. Eerder waren zijn vreugdekreten al te horen vanuit de schacht, nog voor hij boven kwam.

De eerste drie mijnwerkers werden gekozen op basis van fitheid. Zij moesten bestand zijn tegen eventuele problemen met de lift bij het begin van de reddingsactie. De vierde man die werd bovengehaald was de Boliviaan Carlos Mamani (23), de enige niet-Chileen van de 33.

Fysiek en mentaal getekend

Nadat 5 mijnwerkers gered waren, lag de reddingsoperatie even stil omdat de capsule nader onderzocht moest worden. Blijkbaar was er een en ander aan de hand met de wielen van de capsule. Na een tijdje kon de capsule echter weer worden voortgebruikt. Nadat 17 mijnwerkers waren bovengehaald, bleek er iets mis met de deur van de capsule, maar ook dat probleem is inmiddels opgelost.

De geredde mannen worden afgeschermd van de massaal aanwezige pers en worden per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis voor een onderzoek. Enkelen hebben tandproblemen, ademhalingsmoeilijkheden of huidletsels door de warmte en de hoge vochtigheidsgraad onder de grond. Maar de dokters verwachten weinig medische problemen. Ze vermoeden dat de psychologische impact veel groter zal zijn.

Op "Kamp Hoop" zijn 1.500 journalisten uit 39 landen bijeen om de reddingsactie te volgen. "Dit land is tot grootse dingen in staat", zei de Chileense president. "Chili toont zijn ware ziel. Maar dit is niet voorbij tot alle 33 mannen gered zijn", aldus Piñera.

Ook de Boliviaanse president Evo Morales is naar de mijn in San José gereisd om er zijn geredde landgenoot te bezoeken. "In naam van de Boliviaanse regering weet ik niet hoe we onze schuld voor die inspanningen moeten inlossen", zei Morales tegen de Chileense staatstelevisie.

Op 5 augustus stortte de gang in waarlangs de mijnwerkers na hun werk naar boven gaan. Twee weken later was er grote vreugde in Chili, toen reddingswerkers ontdekten dat alle 33 kompels nog in leven waren. Ze konden bevoorraad worden. Maar al snel kregen ze het nieuws dat het waarschijnlijk tot december zou duren eer ze uit de mijn bevrijd zouden kunnen worden. Hun redding komt nu toch eerder dan verwacht.

Vrienden en familieleden hielden twee maanden de wacht in de woestijn in "Campo Esperanza", "Kamp Hoop". Een van de mijnwerkers is overigens vader geworden terwijl hij vastzat.