Rijbewijs voor zware motoren pas op 24 jaar

Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is van plan om de minimumleeftijd om een A-rijbewijs voor zware motoren te behalen, op te trekken naar 24 jaar. Motorrijders reageren boos.

Over twee jaar zal iedereen die met een zware motor wil rijden minstens 24 jaar oud moeten zijn in plaats van 21.

In maart 2013 wordt een nieuwe Europese richtlijn van kracht. Staatssecretaris Schouppe (foto) wil de strengste criteria uit die richtlijn toepassen, omdat er te veel ongevallen met motoren gebeuren. Ook voor de minder zware exemplaren behoudt ons land strengere normen. Zo zal je 18 moeten zijn voor je met de lichtste motoren de weg op mag.

De motorrijders zijn niet te spreken over de verstrenging. Ze voelen zich geviseerd en zeggen dat ze zelf het slachtoffer zijn van andere onvoorzichtige weggebruikers. Ze zijn ook boos omdat de rijlessen en -examens duurder zouden worden. Voorlopig plant de Belgische motorbond Motorcycle Action Group geen actie. Ze hopen de verstrenging nog af te zwakken via overleg met de overheid.