VS-generaal Petraeus bij premier Leterme

Vanmiddag is de Amerikaanse generaal David Petraeus, de opperbevelhebber in Afghanistan, ontvangen door premier Yves Leterme. Petraeus wil dat ons land meer inspanningen doet voor de opleiding van het Afghaanse leger.

Generaal Petraeus werd ontvangen door premier Leterme, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en diens collega van Defensie Pieter De Crem.

Dat er in ons land met de regering van lopende zaken niet vele extra inspanningen te halen valt voor Afghanistan, was al duidelijk bij de NAVO. Petraeus had dan ook een ander verzoek.

Concreet wil hij dat België meer experts stuurt voor de opleiding van de Afghaanse militairen. Dat moet het gemakkelijker maken om de strijd tegen de taliban over te dragen aan de Afghaanse troepen waardoor de buitenlandse militairen beter kunnen vertrekken.

Volgens premier Leterme gaat het niet om extra Belgische troepen, wel om een herschikking van het bestaande aantal. De trainers zouden ook in legerkampen blijven en niet mee op het terrein gaan zoals nu gebeurt in de noordelijke stad Kunduz. Gisteren was er heel was heisa nadat beelden waren verschenen van een vuurgevecht tussen Belgische militairen en talibanrebellen nabij Kunduz.