Wie niet wil zweten, moet smeren

Reclamespots van onder anderen Calvin Klein liegen er niet om: de sixpack, of het wasbord met de optelbare vakjes, is het nieuwe hoogste genot. Ze doen veel mannen erbij wegdromen. Maar ervoor willen zweten is een andere zaak. Gelukkig heeft de wereld van de cosmetica het antwoord gevonden: zalfjes. Smeren is de boodschap, ook al is het resultaat niet altijd even duidelijk.

De Amerikaanse krant The New York Times constateerde een steeds groeiend aanbod van zalfjes die de buik strakker kunnen maken of de buikspieren, indien ze er zijn, op dat perfecte wasbord doen lijken.

Maar, en dat blijkt een verkeerde opvatting, smeren alleen maakt iemand nog geen David Beckham (kleine foto beneden), Mike "The Situation" Sorrentino (grote foto boven) of Kellan "Twilight" Lutz (foto hiernaast). Fotomodel en fitnessfanaat Stefan Pinto: "Ik heb de nodige buikspieren. Door er zalf op te smeren komen ze beter tot uiting. Maar als je denkt dat je dit resultaat kan bereiken door alleen maar te smeren, dan hou je jezelf voor de zot."

Assistent-professor Macrene Alexiades-Armenakas van de Yale-universiteit bevestigt deze stelling, maar voegt eraan toe dat "voor sommigen een verbetering van tien procent een wereld van verschil kan maken".

Vooral zalfjes die de huidplooien verdonkeren en de gespierde "vakjes" accentueren zijn erg in trek. Visagiste Melanie Mills van "Dancing with the stars" geeft toe dat ze door vrijwel alle dansers in de competitie gebruikt worden. "Zonder onze hulp zouden ze niet durven om met een ontbloot lichaam te gaan dansen", aldus Mills.

"Let wel op dat je waterproof make-up gebruikt. Anders zou het kunnen dat je het zwembad uitstapt en je buikspieren verdwenen zijn", lacht Jamie Kern Lima, manager van een cosmeticabedrijf.

Niet alleen de cosmetica-industrie haalt zijn profijt uit de sixpack-hype. Ook de plastische chirurgie zit in de lift. Op minder dan tien jaar tijd is het aantal mannen dat zijn buikspieren liet corrigeren verdubbeld in de VS.

lees ook