"Aids is een soort van rechtvaardigheid"

Volgens aartsbisschop André-Joseph Léonard is aids een soort van gerechtigheid. Dat zegt hij in een nieuw boek, waarin gesprekken met hem over zijn jeugd, carrière en ideeën zijn gebundeld. "Ik zou het zo niet gezegd hebben", zegt zijn woordvoerder.

Monseigneur Léonard - gesprekken, zo heet het nieuwe boek waarin de journalisten Dominique Minten en Louis Mahoux gesprekken met de aartsbisschop hebben uitgeschreven. Het schetst de jeugd en de carrière van Léonard en gaat ook dieper in op de actuele problemen waarmee de kerk vandaag wordt geconfronteerd.

Léonard, die niet meteen wordt beschouwd als een progressieve geestelijke, neemt daarin geen blad voor de mond. "Aids is een vorm van immanente rechtvaardigheid", klinkt het in een van de gesprekken en hij maakt daarop de vergelijking met ecologische problemen. Zo is de mens volgens hem ook verantwoordelijk voor problemen zoals de opwarming van het klimaat.

"Gezien de overvolle agenda van de aartsbisschop werd ik betrokken bij het nalezen", zegt Léonards woordvoerder Jürgen Mettepenningen (kleine foto) in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb bij bepaalde passages een gevarendriehoek gezet en ook bij deze uitspraak. Maar hij heeft de zin laten staan omdat hij zegt dat hij niets anders kan schrijven dan wat hij denkt."

"Wanneer hij schrijft dat homoseksualiteit een verkeerd begrepen vorm van seksualiteit is, heb ik daar ook een gevarendriehoek bijgezet. Ik dacht "moet je dat nu zo gaan schrijven". Maar ik moet niet zeggen wat hij moet denken. Ik ben de woordvoerder, niet de woordbepaler."

Dat Léonard met die uitspraken opnieuw in de conservatieve hoek wordt geduwd, begrijpt Mettepenningen wel. "Maar wat is conservatief? In de juiste zin van het woord is dat behouden wat moet behouden blijven en veranderen wat moet veranderen. Ik vind dat hij eerlijk is in wat hij schrijft en dat hij niet aarzelt om zijn standpunt weer te geven, al stelt hij zich zo natuurlijk kwetsbaar op."