"Als op 18/10 niets uit de bus komt, is chaos totaal"

Volgens SP.A-voorzitter Caroline Gennez zal de chaos totaal zijn en stevenen we af op nieuwe verkiezingen als er volgende week niets uit de bus komt na de verduidelijkingsopdracht van Bart De Wever. Gennez is van oordeel dat er voldoende elementen op tafel liggen om tot een oplossing te komen tussen de verschillende gemeenschappen in ons land.

N-VA-Kamerfractievoorzitter Jan Jambon (kleine foto) herhaalde vanmiddag in de Kamer dat hij een wetsvoorstel over de splitsing van BHV vandaag niet zal steunen. Op die manier wil hij de verduidelijkingsopdracht van zijn voorzitter Bart De Wever niet bemoeilijken. Maar als er tegen volgende week geen duidelijk voorstel is, ligt de parlementaire weg wel weer open voor Jambon.

Geen goed idee, zei Gennez in "Villa politica". "De N-VA weet evengoed als eender welke andere partij dat een eenzijdige stemming van BHV geen zoden aan de dijk zet. Dat hebben we de afgelopen drie jaar geprobeerd. De standpunten zijn duidelijk. Ook de SP.A is voorstander van een splitsing van BHV. We zullen die voorstellen ook steunen, maar dat brengt geen oplossing. De SP.A is voorstander van een oplossing waarin alle gemeenschappen zich kunnen vinden."

Gelooft Gennez nog in een happy end? "Het is nu het moment van de waarheid. De N-VA heeft lang aan de kant gestaan. Ik denk dat het nu het moment is om een evenwichtig voorstel te doen. Alle elementen hiervoor liggen op tafel."

De SP.A-voorzitter wil in elk geval verkiezingen afhouden. "Als er volgende week niets uit de bus komt, is de chaos totaal en stevenen we op nieuwe verkiezingen af. Degenen die die verantwoordelijkheid willen dragen, moeten eens goed in de spiegel kijken. Ik denk dat de mensen en de politici zelf hier geen vragende partij voor zijn." 

Brussel-Halle-Vilvoorde: wachten

Zoals verwacht hebben Gerolf Annemans, fractieleider van Vlaams Belang, en Jean-Marie Dedecker van LDD vanmiddag gevraagd om het wetsvoorstel over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde met hoogdringendheid te behandelen. Ze bleven alleen met hun vraag, want alleen de VB-fractie en Dedecker stemden voor.

Afwachten nu of maandag 18 oktober de dag van de waarheid voor BHV zal worden.