"Dacht dat mededogen belangrijk was voor kerk"

Sensoa, het Belgische expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is erg verontwaardigd over de uitspraken van aartsbisschop André Léonard. In zijn nieuwe boek noemt hij aids "een immanente rechtvaardigheid". "Dat is kwetsend voor mensen met het virus en hun omgeving, maar ook wereldwijd werkt dit stigmatiserend."

Boris Cruyssaert van Sensoa hekelt de uitspraken van de aartsbisschop. "Wat hij zegt, is dat je gestraft moet worden voor een bepaald soort gedrag, dat het iets is dat je jezelf aandoet. We vinden het stuitend dat mensen die op een of andere manier niet veilig vrijen, volgens Léonard gestraft moeten worden met een ziekte die je lichaam ondermijnt en waar je aan sterft."

"Deze uitspraak getuigt ook van bijzonder weinig mededogen. Ik dacht nochtans dat dat een van de belangrijkste christelijke en kerkelijke waarden was", zegt Cruyssaert.

"Dit is erg kwetsend voor mensen met aids en mensen die besmet zijn met het hiv-virus, maar ook voor hun omgeving", zegt Cruyssaert. "Maar ook wereldwijd gezien zijn de uitspraken frappant. In Afrikaanse landen, waar de epidemie hard toeslaat, is er weinig informatie over veilig vrijen en zijn er weinig condooms beschikbaar. Maar ook dat noemt Léonard dan rechtvaardig", betreurt Cruyssaert de stelling van de aartsbisschop.