"Enkel gehoord wat ik ook al in de pers las"

De vier Franstalige partijen hebben overlegd over een gemeenschappelijke reactie op de splitsingsvoorstellen voor BHV in het parlement. Maar de MR, dat niet bij de communautaire onderhandelingen is betrokken, reageert eerder negatief.

Er kwam geen gezamenlijke mededeling na de ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de MR, het CDH, de PS en Ecolo. Die laatste drie partijen proberen al maanden gezamenlijk een houding aan te nemen in communautaire dossiers, de MR werd daar niet bij betrokken.

Maar op het moment dat de splitsingsvoorstellen over de kieskring BHV opnieuw in het parlement zullen worden ingediend, heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo beslist om ook de MR uit te nodigen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. De Franstalige liberalen antwoordden daarop dat ze het niet alleen over BHV wilden hebben, maar dat ze ook wilden weten wat de andere 3 Franstalige partijen al toegegeven hebben de afgelopen maanden. Via de pers lieten de PS en het CDH al doorschemeren dat ze niet van plan waren om de MR op de hoogte te brengen.

Na de vergadering met de 4 reageerde Didier Reynders, voorzitter van de MR, geprikkeld. "Ik heb niets gehoord dat ik de afgelopen maanden niet in de pers heb gehoord of gelezen", zei hij. "Drie maanden onderhandelen heeft tot niets geleid, er is enkel een inventaris van de positie van de Nederlandstaligen en die van de Franstaligen. We staan nog geen stap verder dan de nota-Dehaene in april", zei hij.

In een interview met de krant La Libre Belgique deed Reynders deze morgen nog eens een oproep om bij de onderhandelingen te worden betrokken. Hij vindt een formule met 4 partijen ideaal: de MR, de PS, CD&V en de N-VA.

"Blij dat BHV-voorstel niet gesteund wordt"

De Franstalige partijen zijn blij dat de Nederlandstalige partije, behalve Vlaams Belang en Lijst Dedecker een voorstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde niet zullen steunen. Dat heeft PS-voorzitter Di Rupo gezegd na afloop van het overleg met Ecolo, het CDH en de MR.

Vlaams Belang en Lijst Dedecker hebben vandaag geprobeerd om in de Kamer met hoogdringendheid te vragen om BHV te splitsen, maar ze kregen in de Kamer geen steun voor hun vraag. De N-VA sluit niet uit dat het volgende week wél op de agenda van de Kamer kan komen, als de verduidelijkingsopdracht van Bart De Wever op niets uitdraait.

Di Rupo liet ook nog verstaan dat het overleg met de MR niet betekent dat de PS een opening laat om de liberalen bij de communautaire onderhandelingen te betrekken. "Wij werken samen met Bart De Wever, die een opdracht kreeg om te verduidelijken", zegt Di Rupo.