"Onderhandelingen makkelijker met de MR"

De MR heeft nog maar eens gehengeld naar een plaatsje aan de onderhandelingstafel. "Er zijn veel dossiers waar het veel makkelijker praten is met ons dan met het linkse Franstalige blok", zegt MR-minister Charles Michel.

De liberalen van de MR hebben er lang op moeten wachten, maar 4 maanden na de verkiezingen zitten ze toch nog eens samen met de andere Franstalige partijen. De voorzitters van PS, CDH, Ecolo en MR willen vooral een gezamenlijke strategie afspreken voor de kwestie-BHV, maar de MR hoopt vooral om meer te weten te komen over de huidige regeringsonderhandelingen.

"Voor ons is het belangrijk om meer informatie te krijgen. Tot nog toe hebben we alles gehaald uit de media, waarvoor dank, en uit onze contacten met de Vlaamse partijen, maar niet via gesprekken met de Franstalige partijen zelf", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel in "De ochtend" op Radio 1. "De bevolking voelt dat we op een belangrijk moment staan, dus is het maar logisch dat de tweede partij in Wallonië en grootste partij in Brussel informatie krijgt over de toestand van ons land."

Alexander De Croo deed eerder in de uitzending nogal minachtend over de BHV-bijeenkomst van de Franstalige partijvoorzitters. Volgens de Open VLD-voorzitter gaat het vooral om "spierballengerol voor iets dat toch niet zal gebeuren". Charles Michel vindt het overleg wél nuttig. "Ik wil niet spreken over een Franstalig front, maar het is toch logisch dat we in deze omstandigheden een strategie uitwerken. Dat gebeurt trouwens ook aan Vlaamse kant."

"Voor ons zijn de rechten van de Franstaligen in de rand erg belangrijk, maar een oplossing voor BHV is, denk ik, alleen mogelijk binnen een globaal akkoord. We moeten de komende weken en maanden ook praten over de responsabilisering van de gewesten en daar kunnen wij een ander project lanceren dan de PS."

Waarmee de MR nog maar eens openlijk dingt naar de hand van Bart De Wever. "BHV is voor ons een moeilijk punt, al geloof ik dat we, ook met Maingain (FDF, kleine foto) onder ons, naar een akkoord kunnen gaan. Maar er zijn veel andere zaken waarbij de relaties met MR makkelijker zullen zijn. Wat betreft asiel en migratie, veiligheid, justitie en bijvoorbeeld de toekomst van de pensioenen denk ik dat wij meer willen meegaan dan het linkse Franstalige blok."

Michel stelt zich vooral vragen bij het eeuwige "nee" van Elio Di Rupo om de MR mee aan tafel te nemen. "Ik weet niet of het rancune is, maar de laatste dagen heeft hij het over 2 mogelijkheden: of een oplossing met de 7 partijen of nieuwe verkiezingen. En dat is volgens mij verkeerd. Er zijn nog andere mogelijkheden, zowel rond de methode als rond de partners die aan tafel zitten."