"Weerzinwekkende uitspraak van Léonard"

De uitspraken van aartsbisschop André-Joseph Léonard in verband met aids roepen hevige reacties op. In een nieuw boek heeft Léonard het over aids als een vorm van immanente rechtvaardigheid.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) bestempelt de uitspraak van Léonard als weerzinwekkend. "Ik vraag me af welke pijnlijke en dodelijke ziekte hij zijn priesters die zich hebben bezondigd aan kindermisbruik, nu gaat toewensen", zegt Roegiers. "Hij heeft er blijkbaar bewust voor gekozen dergelijke pijnlijke uitspraak te doen. Ik weet niet of hij beseft welke vorm van lijden die ziekte veroorzaakt", aldus nog Roegiers.

Senator en gynaecoloog Marleen Temmerman (SP.A) vindt dat de totale oplage van het boek van Léonard naar de papierversnipperaar mag. Zij vraagt zich af  wat Léonard bedoelt met zijn uitspraak. "Als dat is 'eigen schuld, dikke bult', dan denk ik dat de katholieke kerk echt wel op een dood spoor zit", zegt Temmerman. "Baby's met hiv die aids krijgen via de moeder, is dat voor Monsieur Léonard ook gerechtigheid? De miljoenen Afrikanen die hiv/aids opliepen is dat ook "gerechtigheid?", vraagt Temmerman zich af.

Verantwoordelijkheid kerk

Groen!-Kamerlid Eva Brems roept haar collega's in het parlement op om samen een resolutie goed te keuren waarin "de misselijkmakende uitspraken van aartsbisschop Léonard in duidelijke bewoordingen worden veroordeeld".

Volgens Brems vraagt een dergelijke uitspraak om "tegengas". "Er is vrijheid van meningsuiting in ons land, ook om domme dingen te zeggen. Die geldt ook voor de aartsbisschop", zegt Brems. "De scheiding van kerk en staat maakt het bovendien moeilijk om Léonard formeel op het matje te roepen. Maar een dergelijke uitspraak van iemand met een zodanige morele gezagspositie, vraagt om een sterke reactie."

Brems is nog het meest geschokt doordat Léonards uitspraak precies aids betreft. "Door haar onverantwoordelijke standpunt inzake het gebruik van condooms draagt de katholieke kerk een verpletterende verantwoordelijkheid op het vlak van aids", aldus nog Brems.

"Debat over kerkbelasting"

"De uitspraak van aartsbisschop André-Joseph Léonard dat "aids een vorm is van immanente rechtvaardigheid" is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", schrijven Kamerlid Gwendolyn Rutten en senator Nele Lijnen van Open VLD in een persmededeling.

"Deze uitspraak bewijst eens te meer hoe ver de kerkelijke structuren van de maatschappelijke realiteit van dit land staan. De tijd is dan ook meer dan rijp voor een debat over een kerkbelasting", vinden Rutten en Lijnen.

Ze wijzen erop dat de katholieke kerk momenteel het grootste deel van de overheidssubsidies aan de verschillende godsdiensten binnenrijft, wat volgens hen niet meer overeenstemt met de sociologische realiteit.

"Wij zijn absolute voorstander van de vrijheid van meningsuiting", zegt Rutten, "maar we vinden wel dat de burger bij het horen van zulke uitspraken zou mogen zeggen: niet met mijn belastinggeld!"

"Eigen mening mag, ook als die ongelukkig of dom is"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemt de uitspraak van Léonard bijzonder jammer. "Ten gronde ben ik het er niet mee eens", zegt Vandeurzen, "maar ik betreur ook dat hiermee aan een aantal mensen een soort schuldgevoel wordt meegegeven."

"De aartsbisschop is natuurlijk een man die een mening heeft, alle respect daarvoor, maar moet men dat dan ook nog met een dergelijk accent in een boek schrijven en dat op een moment dat de kerk met heel wat interne uitdagingen geconfronteerd wordt?", vraagt Vandeurzen zich nog af.

"Het zijn uitspraken die ver staan van mijn eigen belevingswereld en de wijze waarop ik die waarden zou invullen", reageert CD&V-voorzitter en partijideoloog Wouter Beke. "Maar natuurlijk heeft iedereen recht op een eigen mening, zelfs als die ongelukkig of dom is."