"Zomaar overal extra rijbanen, kan niet"

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil niet zomaar extra vrije rijbanen voor trams en bussen. Daarmee reageert ze op een vraag van minister Hilde Crevits (CD&V).

Uit de tevredenheidsenquête van De Lijn was gebleken dat de stiptheid achteruitgaat. Daarom pleit minister Crevits voor aparte rijbanen. Maar de VVSG heeft daar bedenkingen bij. "Om zomaar te zeggen dat we de doorstromingsproblemen oplossen door aan de gemeenten te vragen om overal baanvakken aan te leggen, is kort door de bocht", zegt Edwin De Bruyne.

"De gemeenten en steden zitten heel geregeld samen met De Lijn en dan worden afspraken gemaakt wie welke verantwoordelijkheid of engagementen neemt in het kader van openbaar vervoer. En dat kunnen busbanen zijn, maar het kan ook zijn dat men een korte doorstart geeft aan het openbaar vervoer. Op plaatsen waar het andere autoverkeer niet kan doorrijden bijvoorbeeld."