Ahmadinejad daagt Israël uit aan achterdeur

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft tijdens een toespraak in het Zuid-Libanese stadje Bint Jbeil, op enkele kilometers van de Israëlische grens, "de verdwijning van de zionisten" voorspeld. Het bezoek van Ahmadinejad aan Libanon stuit op protest, ook in Libanon zelf.

Het symbolische bezoek van de Iraanse president aan het zuiden van Libanon is het hoogtepunt van zijn bezoek aan de noorderbuur van Israël. Ahmadinejad is nooit zo dicht bij Israël geweest. Bint Jbeil ligt op 4 kilometer van de grens. Vier jaar geleden werd het stadje zwaar gebombardeerd tijdens de Israëlische invasie in Zuid-Libanon.

"De zionisten hebben geen keuze; zij moeten naar hun oorspronkelijk land terugkeren", zei Ahmadinejad voor een publiek van 15.000 uitzinnige toehoorders. Hij werd er als een held onthaald.

In Libanon zelf is de pro-westerse parlementaire meerderheid niet te spreken over de komst van de Iraanse leider, net als Israël en de VS, die Iran ervan beschuldigen de islamitische Hezbollah in Libanon te bewapenen.