Alle Chileense mijnwerkers weer bovengronds

In Chili is de reddingsactie aan de ingestorte kopermijn afgelopen. Rond 3 uur vannacht werd de laatste mijnwerker bovengehaald. De mijnwerkers moeten nu 48 uur in een ziekenhuis blijven.

De 54-jarige ploegbaas Luis Urzua (foto bovenaan) werd iets voor 3 uur onze tijd bovengehaald, als laatste van de 33 mijnwerkers die 69 dagen lang hebben vastgezeten in de San José-kopermijn in Copiapo, in het noorden van Chili.

De mijnwerker kreeg een lange, hartelijke omhelzing van de Chileense president Sebastian Piñera (rechts op de foto), die hem ook feliciteerde omdat hij zijn rol als kapitein, door als laatste naar boven te komen, zo goed vervuld heeft.

Op datzelfde moment werden er in Kamp Hoop, zoals de mijnsite sinds de ramp werd genoemd, 33 ballonnen in de kleuren van Chili de lucht ingelaten. Familie en vrienden van de 33 mijnwerkers hadden er de voorbije maanden hun tenten opgeslagen om de mijnwerkers bij te staan en morele steun te geven.

Boormachine omhelzen

"Ik bedank heel Chili en iedereen die aan onze redding heeft meegewerkt", was de eerste reactie van ploegbaas Urzua. "Ik ben trots om hier te leven." Urzua nam de leiding van de groep op zich toen de mijnwerkers op 5 augustus kwamen vast te zitten. Zo bepaalde hij onder meer wat elke mijnwerker mocht eten in die eerste weken zonder contact met de buitenwereld. Twee happen ingeblikte tonijn en een half glas melk om de twee dagen, daar moesten de 33 mijnwerkers het twee weken mee doen.

Urzua herinnerde zich ook de vreugde bij de mijnwerkers toen de boormachine de schuilplaats op bijna 700 meter diepte bereikte. "Ze wilden allemaal de boorkop omhelzen", vertelde hij.

Na de redding van Urzua was de klus echter nog niet gedaan. Ook de 6 reddingswerkers moesten nog bovengehaald worden. Zij waren in de mijn afgedaald om de mijnwerkers bij te staan tijdens de reddingsoperatie. Rond 5.30 uur Belgische tijd was ook de laatste reddingswerker boven. De reddingswerkers lieten een bord achter in de lege mijnholte, met daarop de tekst "Opdracht volbracht".

48 uur in het ziekenhuis

De hele operatie heeft uiteindelijk zo'n 24 uur geduurd, half zo lang als eerst was gedacht. Om 5 uur gistermorgen begonnen de reddingswerkers aan een hachelijke opdracht waarvan ze toen nog niet wisten dat ze zo succesvol zou verlopen.

De eerste mijnwerker werd al vrij snel bovengehaald. Nadien werd per uur één mijnwerker gered. Langzamerhand begon de operatie vlotter te verlopen, waardoor al om de 40 minuten een mijnwerker boven was. Allen werden ze op een enorm gejuich onthaald.

De mijnwerkers mochten elk 3 familieleden zien, maar werden nadien wel naar een ziekenhuis gebracht. Daar worden ze nu allen 48 uur in observatie gehouden. Alle mijnwerkers zijn in vrij goede conditie, bevestigde de Chileense minister van Volksgezondheid. Alleen de oudste onder hen lijdt aan een longziekte. Twee mijnwerkers moesten geopereerd worden wegens een infectie aan de tanden.