België stuurt 16 extra soldaten naar Afghanistan

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft aangekondigd dat België 16 extra militairen naar Afghanistan zal sturen. 8 van hen gaan een Mongools bataljon opleiden. Volgens De Crem overschrijdt België het plafond van het aantal manschappen niet.

De Belgische regering gaat in op de vraag van generaal David Petraeus, de bevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan die gisteren in Brussel was voor een ontmoeting met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V).

Leterme zei gisteren na die ontmoeting dat er een verschuiving van de manschappen en hun taken kan komen, maar dat er niet meer dan 626 Belgische militairen naar Afghanistan gaan. Dat plafond heeft de Belgische regering vastgelegd. "Met de extra militairen houden we ons aan dat maximum", zegt De Crem.

8 van de 16 Belgische soldaten gaan naar de hoofdstad Kaboel om er te helpen bij de opleiding van een Mongools bataljon van een 40-tal manschappen. Petraeus had aanvankelijk gevraagd dat België de volledige opleiding van het bataljon op zich zou nemen, maar dat vindt de regering te duur.