Fenomeen radicalisering ontstaat uit frustratie

Gefrustreerde jongeren lopen het grootste risico om radicale gedachten te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Volgens het onderzoek ontstaat radicalisering altijd uit frustratie: geen onderwijs, geen werk en geen goede huisvesting.

Radicalisering krijgt ook het makkelijkste vorm op het internet waar jongeren hun eigen ideologie en werkwijze creëren. Zij worden dus niet gerekruteerd. In veel gevallen gaan ze zelf op het web op zoek naar hoe ze een bom kunnen maken of komen ze in contact met andere mensen die ideologieën delen.

Als radicalisering evolueert naar terrorisme, merkt de overheid het niet, maar de directe omgeving wel. Ouders, leerkrachten of straathoekwerkers zijn vaak de enigen die het kunnen ontdekken en voorkomen.

Terreurdaden vermijden kan volgens het onderzoek alleen door een goed onderbouwd sociaal netwerk te ontwikkelen, waar mensen getraind zijn om de evolutie van radicale ideeën naar terrorisme op te merken. De onderzoekers vinden dat de overheid cursussen moet aanbieden aan ouders en leerkrachten om radicalisering te voorkomen.