Kabinet-Rutte legt de eed af

In Nederland hebben de ministers van de nieuwe regering-Rutte de eed afgelegd in aanwezigheid van koningin Beatrix. De regering was vanmorgen al een eerste keer bij elkaar gekomen om het regeerakkoord formeel te aanvaarden.

De nieuwe minderheidsregering is samengesteld uit liberalen (VVD) en christendemocraten (CDA). Ze wordt gedoogd door de anti-islampartij PVV van Geert Wilders. Rutte is de eerste liberale premier sinds 1918.  De vorming van het kabinet heeft 127 dagen geduurd, en komt daarmee op plaats drie van de langste formaties.

Na de eedaflegging begaven de ministers zich naar hun nieuwe departement voor de officiële overdracht van de portefeuilles. De voormalige minister draagt er het werk over en meestal wordt er nog een glaasje gedronken.

Loods

In zijn eerste toespraak als premier zei Rutte dat hij Nederland door de crisis wil loodsen en het vertrouwen in de politiek herstellen. Hij zei dat voor een aantal onderwerpen, waaraan de PVV geen steun verleent, met andere politieke partijen een meerderheid gezocht moet worden.

Rutte zei dat Wilders ook betrokken is geweest bij de discussie over de verdeling van de posten en de mensen die zijn aangezocht, maar dat hij geen vetorecht had. Hij krijgt ook geen inzage in de agenda of notulen van de ministerraad.

De nieuwe premier zal volgende week al een bezoek brengen aan ons land en Luxemburg om kennis te maken. Daarna staan Parijs, Berlijn en Londen op het programma.

De samenstelling van de regering

 • Algemene Zaken: minister-president Mark Rutte (VVD)
 • Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: Maxime Verhagen (CDA; tevens vicepremier)
 • Financiën: Jan Kees de Jager (CDA)
 • Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Henk Kamp (VVD)
 • Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Piet Hein Donner (CDA)
 • Immigratie en Asiel: Gerd Leers (CDA)
 • Buitenlandse Zaken: Uri Rosenthal (VVD)
 • Defensie: Hans Hillen (CDA)
 • Veiligheid en Justitie: Ivo Opstelten (VVD)
 • Infrastructuur en Milieu: Melanie Schultz van Haegen (VVD)
 • Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Edith Schippers (VVD)
 • Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: Marja van Bijsterveldt (CDA)