Na de serie nu ook "Flikken" als stripverhaal

Het is op zijn minst merkwaardig te noemen: pas nu de televisiereeks "Flikken" wijlen is, verschijnt er een strip onder de gelijknamige titel. Het stripverhaal staat los van het feuilleton, zegt de uitgever, maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. En opmerkelijk: Zaki, bekend van radio en televisie (en van zijn nog meer bekende zonen, de gebroeders Dewaele, aka 2 Many Dj’s) maakt met de Flikkenstrip zijn debuut als scenarioschrijver.

Stripverhalen die gemaakt worden in de slipstream van een populaire televisiereeks, of die een beroemdheid als hoofdpersoon hebben, worden wel eens meewarig “waspoederstrips” genoemd. Vaak zijn ze geen lang leven beschoren, onder meer omdat de kwaliteit van het tekenwerk en van de verhalen ondermaats is. Bijvoorbeeld de strips rond Tom Boonen en Kim Clijsters. Uitzonderingen - want blijvertjes - zijn "FC De Kampioenen" en "W817".

Al heeft de Flikkenstrip volgens de letter niets met de immens populaire serie te maken, in de praktijk wordt de link tussen de twee wel gelegd. Gent is het decor, de Gentse politie levert de helden (al heten de personages anders dan in de reeks), de politiemotoren worden niet vergeten en de mooie agentes al evenmin. Maar dat Mark Tijsmans, Joke Devynck, Jo De Meyere en Boudewijn De Groot niet meespelen, merkt de argeloze lezer pas als hij het album gekocht heeft.

Nu, slecht is de eerste Flikkenstrip niet. Het verhaal (“Bruce en de maraboes”) mag er zijn, al blinkt het niet uit in originaliteit. Hetzelfde geldt voor de tekeningen, die niet kwaad zijn, maar er bepaald niet bovenuit steken. Tekenaar is overigens Michaël Vincent, die onder meer de Boeboeks van Marc De Bel heeft “verstript”. Maar als de strip meer wil doen dan de public relations van de Gentse politie en van het stadsbestuur dienen (burgemeester Termont speelt een cameo in “Bruce en de maraboes”), zal het toch wat méér moeten zijn.

Louis Van Dievel