NAVO-ministers werken aan nieuwe strategie

De ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie van de NAVO zijn in Brussel bijeen om te werken aan een nieuwe strategie. Die moet de alliantie wapenen tegen de dreigingen van de 21e eeuw.

Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de NAVO dat de Defensie- en Buitenlandministers samen verzamelen blazen. "De samenkomst vandaag is zeer ongewoon, maar we moeten dan ook beslissingen van ongewoon belang vormgeven", stelde secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen (foto links) in zijn korte openingstoespraak. "De beslissingen van de komende weken zullen de toekomst van het meest succesvolle bondgenootschap richting geven."

Bedoeling is dat de aanwezige ministers aan het eind van de bijeenkomst een standpunt formuleren over het nieuwe strategische concept voor de NAVO. De uiteindelijke beslissing valt dan op de NAVO-top met staatshoofden en regeringsleiders op 19 en 20 november in Lissabon.

Rasmussen herhaalde alvast zijn wil om een antiraketsysteem te ontplooien, de hand te reiken aan civiele partners en derde landen en de NAVO-troepen moderner en flexibeler te maken. Het plan voor het antiraketsysteem, dat Europa en Noord-Amerika zou moeten beschermen, leidt binnenskamers alvast tot discussie wegens de hoge kosten, die niet vanzelfsprekend zijn in tijden van besparingen.

De Verenigde Staten zijn gewonnen voor het systeem, dat gebruik zou maken van kleinere antiraketsystemen die nu al in gebruik zijn. De kostprijs wordt geschat op 200 miljoen euro, een pak minder dat het oorspronkelijke antiraketplan van de Amerikaanse president George Bush.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de wederzijdse verdediging en samenwerking van de westerse landen te regelen. De alliantie telt momenteel 28 leden.

Na het einde van de Koude Oorlog is de rol van de NAVO veranderd. De Verenigde Staten willen NAVO-troepen meer inzetten buiten het grondgebied van de alliantie. Dat gebeurt nu al in Afghanistan en met de patrouilles tegen piraten in de Indische Oceaan. Maar heel wat Europese landen vinden dat de NAVO geen politieman voor de hele wereld moet zijn, zeker in tijden van besparingen.

De Verenigde Staten zijn ook bezorgd over de besparingen op defensie die in heel wat landen op stapel staan. Zij vrezen dat zij uiteindelijk de rekening daarvan zullen moeten betalen. Ook op andere punten zijn er nog meningsverschillen tussen de VS en Europa. Zo stelt de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates voor om de unanimiteit voor beslissingen af te schaffen.