Omroepen beboet voor erotische boodschappen

VMMa en SBS, de moedermaatschappijen van de tv-zenders VTM, 2BE, JIM (VMMa) en VijfTV en VT4 (SBS), moeten elk een boete van 12.500 euro betalen aan de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) omdat ze op hun teletekstpagina's erotische boodschappen hebben uitgezonden. Ze moeten de beslissing van de VRM ook meedelen op hun teletekststartpagina's.

De Regulator controleerde de teletekstpagina's van de zenders in het voorjaar van 2010. De teletekstpagina's bleken seksueel getinte berichten te bevatten die zonder filter en gedurende de hele dag raadpleegbaar waren. Dergelijke berichten zijn volgens de Regulator niet geschikt voor sommige minderjarigen.

Het Mediadecreet bepaalt dat uitzendingen die schade kunnen aanbrengen aan de ontwikkeling van minderjarigen enkel mogen worden uitgezonden indien wordt gewaarborgd dat de minderjarigen de uitzending niet zullen zien.

De Regulator stelde vast dat de seksuele boodschappen ook tijdens de dagprogrammatie werden uitgezonden. Ook bij TMF werden soortgelijke boodschappen aangetroffen. De muziekzender kreeg enkel een waarschuwing omdat het slechts de eerste keer was dat de VRM de overtreding vaststelde.