President: "Chili is nu een ander land"

De reddingsoperatie van de 33 Chileense mijnwerkers was niet alleen een technisch hoogstandje, ze heeft het verdeelde land ook meer dan ooit verenigd. De waardering voor de overheid is enorm groot.

"Chili is niet meer hetzelfde land als 69 dagen geleden", verwoordde de Chileense president Sebastian Piñera (foto) het gevoel dat door het land waart, tijdens een toespraak op televisie. Chili stond enkele maanden geleden inderdaad bekend als een ietwat verdeeld land. De huidige rechtse president had dan wel de verkiezingen gewonnen, maar het hart van heel wat Chilenen sloeg niettemin nog steeds voor de immens populaire ex-presidente, de socialistische Michele Bachelet.

Van die verdeeldheid is vandaag geen sprake meer. Het verhaal van de 33 mijnwerkers en vooral de reddingsactie hebben de Chilenen verenigd als nooit tevoren. De geslaagde reddingsactie was ook een verademing na de verwoestende aardbeving in februari en de gevolgen daarvan. Het mijndrama heeft de Chilenen bijeengebracht en het welslagen van de reddingsoperatie straalt af op het land.

De overheid en de Chileense president Piñera in het bijzonder profiteren nog het meest van die verenigde feestvreugde. De populariteit van de president is de voorbije dagen enorm gestegen, tot een ongeziene hoogte sinds hij verkozen werd. Door het mijndrama is hij er ook enigszins in geslaagd zijn imago wat te veranderen. Waar hij in het begin beschouwd werd als een wat afstandelijke president, staat hij nu dichter bij het gewone volk.

"Er waart een golf van nationale trots door Chili", weet ook VRT-journaliste Ann De Bie, op dit moment in de Chileense hoofdstad Santiago. "Iedereen is positief over de reddingsactie en is trots op de president. Iedereen is ook trots om Chileen te zijn."

Proces

Toch zal dit hele drama zeker nog een juridisch staartje krijgen. Alle families van de mijnwerkers die in vaste dienst waren in de mijn hebben namelijk een proces aangespannen tegen de overheid en de eigenaar van de mijn, wegens nalatigheid. De klacht wordt gesteund door president Piñera, die de de families geen ongelijk heeft.

Hoewel de vreugde momenteel overheerst, blijft de precaire situatie van de Chileense mijnen echter sudderen. Piñera heeft al toegegeven dat de instantie die toezicht moet houden op de mijnen in het land en de veiligheid ervan onderbemand is. De president beloofde dan ook dat de toezichthouder meer mensen en middelen zal krijgen om die taak naar behoren te kunnen uitvoeren.

7 à 14 miljoen euro

De hele reddingsoperatie van de 33 mijnwerkers heeft in totaal 7 tot 14 miljoen euro gekost. Dat heeft de Chileense president zelf bekendgemaakt op de nationale televisie. De overheid zal daarvan twee derden voor haar rekening nemen, zei Piñera. De rest van de kosten zou betaald worden met privégiften.

"Elke peso was de moeite waard, elke peso is welbesteed", aldus Piñera. De president voegde er nog aan toe dat de reddingsactie door zo'n miljard mensen over de hele wereld op televisie is gevolgd. "Ik denk dat nog nooit zoveel ogen zich op Chili hebben gericht."