Psychiaters grondig oneens over Léopold Storme

Op het proces over de Marollenmoorden in Brussel zijn de psychiaters het grondig oneens over de beklaagde. Acht gerechtspsychiaters deden tests met Léopold Storme. Die leverden dezelfde resultaten op, maar totaal andere conclusies.

De gerechtspsychiaters zijn aangesteld door de onderzoeksrechter. Ze zeiden dat ze zich neutraal opstelden, maar volgens Léopold Storme gingen ze ervan uit dat hij zijn ouders en zus vermoord had.

"Een van hen zei het trouwens zelf, en de voorzitter haalde het zelfs uit zijn tekst", zegt advocaat Jean-Philippe Mayence, "namelijk dat hij uitging van de schuld van Léopold Storme om tot zijn conclusie van "geestesziek" te komen." Storme zou geestesziek zijn omdat hij overdreven wantrouwig is en trekjes van een gespleten persoonlijkheid heeft: enerzijds een brave, liefhebbende zoon, anderszijds een klein boefje dat drugs dealt. De andere gerechtspsychiaters vinden hem dan weer hoogstens een beetje labiel, maar zeker niet geestesziek.

Proces gaat voort ondanks twijfel na fout

Eerder had de rechter nog beslist dat de debatten worden voortgezet. Er was namelijk beroering ontstaan omdat er fouten gebeurd zijn bij de bloedanalyse van Storme.

De jongeman heeft altijd ontkend dat hij alcohol gebruikt had op de dag dat zijn zus en ouders vermoord zijn. Het bloedonderzoek gaf wel een alcoholpercentage aan, maar nu blijkt dat er bij de analyse stalen verwisseld zijn.

Procureur-generaal Bernard Dauchot betreurde de fout maar voegde eraan toe dat "de dingen in de juiste context moesten worden beschouwd". Hij zei dat het alcoholgehalte geen bepalende factor was in het onderzoek omdat de bloedtest meer dan vierentwintig uur na de feiten werd uitgevoerd. Hij merkte voorts op dat de verdediging geen nieuwe verzoekschriften indiende na de tegen-expertise.

Volgens de aanklager blijven er ook zonder alcoholgebruik voldoende aanwijzingen tegen Storme. Maar de verdediging vindt dat met de foute analyse ook het psychiatrische onderzoek wordt onderuitgehaald. Het hof oordeelde dat de debatten worden voortgezet.