Van Rompuy ontkent misbruik officiële wagen

Europees president Herman Van Rompuy ontkent dat hij in de fout is gegaan door een officiële wagen te gebruiken om op vakantie te vertrekken. Hij krijgt daarvoor kritiek op de website EUObserver.com.

Van Rompuy nam in augustus vakantie met zijn vrouw, kinderen en twee kleinkinderen. Het transport vanuit Brussel naar de luchthaven Charles De Gaulle in Parijs gebeurde met een officiële auto met chauffeur van de Europese Unie. Ook de terugkomst gebeurde op dezelfde manier.

In een reactie wijst de woordvoerder van Van Rompuy, Dirk De Backer, erop dat het gebruik van de wagen noodzakelijk was wegens de regels die worden vastgelegd door de veiligheidsdienst van de Europese Raad.

Die heeft voor deze manier van verplaatsen gekozen wegens "de potentiële gevaren die de functie van voorzitter van de Europese Raad" met zich meebrengt. "Is Barack Obama geen president meer van de Verenigde Staten wanneer hij op vakantie vertrekt? Is Nicolas Sarkozy geen president van Frankrijk meer wanneer hij op vakantie gaat? Dit is een beetje grotesk", zegt De Backer.

Van Rompuy is uitzondering

De uitleg van De Backer is bij de haren getrokken, vindt EUObserver.com. President Van Rompuy is blijkbaar een uitzondering. Zo mag Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso geen gebruik maken van officiële auto's om op vakantie te gaan.

Ook de voorzitter van het Europees Parlement mag dat niet doen. "De officiële auto's mogen alleen gebruikt worden voor het vervoer van en naar het werk", zegt een woordvoerder van het parlement.  "Ze dienen zeker niet om uit winkelen te gaan of om met de familie op vakantie te vertrekken."

Het artikel van EUObserver.com kunt u hier vinden.

lees ook