Vandeurzen slaapt in tehuis Niemandsland

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) slaapt vannacht in het opvangcentrum Niemandsland in Aalst. Dat doet hij op vraag van het Radio 1-programma "De ochtend". Morgenochtend zendt het programma live uit van aan de ontbijttafel in Niemandsland.

"Ik ga daar luisteren naar de verhalen van de bewoners", zegt Vandeurzen. "Ik heb al wel eens eerder een tijdje meegeleefd met mensen in de problemen en ik vind het wel belangrijk dat politici ook naar die verhalen kunnen luisteren."

Of hij getwijfeld heeft om het te doen? "In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat je dit inplant, maar naarmate de datum dichterbij komt, denk je wel eens bij jezelf: dat is toch wel een heel gedoe, maar ik heb mijn koffer in de auto steken en ik kijk er wel naar uit om me onder te dompelen in de wereld van de thuislozen. Laat ons toch goed verstaan: thuisloosheid is een van de meest extreme vormen van armoede en ik denk wel dat ik daar enkele heel indringende verhalen zal horen."

Zou er geen kloof zijn tussen de politicus en de bewoners? "Ik besef heel goed dat een minister in een beschermde omgeving leeft", zegt Vandeurzen daarover. "Maar het is belangrijk dat je jezelf ontvankelijk stelt voor dit soort verhalen, maar ik vrees wel dat ik niet op alle vragen of verwachtingen een antwoord zal hebben. Een minister kan geen zwart-wit-oplossing bieden of een mirakel toveren."