Vlaams parlement discussieert over "Turquaze"

In de commissie Gelijke Kansen van het Vlaams parlement is gediscussieerd over de Turks-Belgische film "Turquaze". De aanleiding voor de discussie waren berichten in de pers over gescheiden filmvertoningen voor mannen en vrouwen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.a) subsidieert laagdrempelige vertoningen van de film om zoveel mogelijk Turkse Vlamingen of Vlaamse Turken in de zaal te krijgen.

Maar enkele kranten hadden gemeld dat een gesubsidieerde vertoning, georganiseerd door het Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen, enkel toegankelijk was voor vrouwen. Ook zouden sommige mannen hun vrouwen uit de zaal hebben verwijderd bij het zien van een naaktscène. In de commissie Gelijke Kansen ontlokte het Fientje Moerman (Open VLD) de vraag of de minister "gesegregeerde" vertoningen subsidieert.

Minister Smet ontkende met klem dat er initiatieven genomen werden voor gescheiden vertoningen. Hij riep ook op niet te veralgemenen. "Het is niet omdat een paar mannen hun vrouwen van de film weghalen dat ze dat allemaal doen. Ik zie dan ook geen reden om de film niet te ondersteunen".