"Congolese soldaten verkrachten zelf"

Soldaten van het Congolese leger maken zich zelf schuldig aan verkrachtingen, moorden en plunderingen in het oosten van het land. Dat heeft Margot Wallström, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Seksueel Geweld, gezegd in de VN-Veiligheidsraad.

Enkele weken geleden raakte bekend dat er tot 500 vrouwen en kinderen waren verkracht in 13 dorpen in het oosten van Congo. De daders waren Rwandese rebellen van het FDLR en leden van een lokale militie.

Wallström (foto links) is twee weken geleden ter plekke gegaan. Ze sprak er met de slachtoffers van de verkrachtingen. In haar verslag aan de Veiligheidsraad heeft ze kritiek op alle verantwoordelijken in de regio.

"De mogelijkheid dat dezelfde lokale gemeenschappen die in juli en augustus het slachtoffer waren van de rebellen, nu geterroriseerd worden door soldaten van het Congolese leger is ondenkbaar en onaanvaardbaar", zei Wallström.

"De massale verkrachtingen tonen aan dat er een vervlechting is tussen de illegale exploitatie van de grondstoffen door gewapende elementen en de leiders van het seksueel geweld", aldus Wallström.

Na de massaverkrachting door de rebellen gaf president Kabila het bevel alle mijnactiviteiten in de regio te stoppen en stuurde hij duizenden soldaten naar de regio. Wallström zegt dat ze zeer bezorgd is over de gevolgen van die militaire operatie op de lokale bevolking en ze roept de Congolese regering op de aantijgingen tegen het leger te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.