"Spoorstaking van maandag gaat gewoon door"

Volgens ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) is er een doorbraak in het dossier rond B-Cargo, de goederenmaatschappij van de NMBS. Toch gaat de staking van maandag gewoon door, zegt de socialistische vakbond.

Vervotte zegt dat er een doorbraak is. De directie van de spoorwegmaatschappij zou bereid zijn om de 500 werknemers die treinen rangeren en vormen, bij de NMBS onder te brengen en niet in het nieuw op te richten goederenfiliaal. De christelijke vakbond is tevreden en zal het voorstel verdedigen bij de achterban. De socialistische vakbond spreekt over "belangrijke aanpassingen" in de kwestie, maar zegt dat er nog geen akkoord is.

"Hoe kan men in godsnaam spreken van een doorbraak", zegt Jos Digneffe van de socialistische vakbond ACOD. "Wat er nu op tafel ligt, daar moeten we dinsdag verder over onderhandelen. Er kan pas sprake zijn van een doorbraak als ook de details zijn ingevuld."

Dinsdag is er opnieuw overleg tussen de directie en de vakbonden. "De staking van maandag gaat gewoon door", zegt Digneffe. "Daar zijn trouwens meer aanleidingen voor dan het B-Cargo-dossier." De NMBS verontschuldigt zich intussen voor de grote hinder die er maandag zal zijn.

Door de stakingsactie zullen er maandag geen Thalys- of Eurostartreinen in ons land rijden. 

Door de acties tegen de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk zal het Thalysverkeer het hele weekend zwaar verstoord zijn. Thalys raadt zijn klanten aan om de website www.thalys.com te raadplegen.