De Wever gaat compromisvoorstel aftoetsen

Koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) werkt een voorstel uit. Hij zal het zondag voorleggen aan de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming. Maandag moet er een antwoord zijn en daarna gaat De Wever naar de koning.

De afgelopen dagen ontving de N-VA-voorzitter de vertegenwoordigers van de 7 partijen die al maanden onderhandelen over het communautaire luik. Maandag moet hij verslag uitbrengen bij de koning. Tegen dan verwacht hij een antwoord van CD&V, de N-VA, de PS, het CDH, Ecolo, Groen!, en van de SP.A.

"Vandaag en morgen zet ik mij aan het schrijven", zegt hij in een mededeling. "Zondag overhandig ik de tekst aan de 7 partijvoorzitters. Mijn tekst zal een compromis zijn, maar dan wel een met duidelijke keuzes. In het verleden is te vaak gekozen voor ingewikkelde constructies die de problemen later alleen maar vergroot hebben", zegt de koninklijke verduidelijker. "Het voorstel zal ook het best haalbare zijn met de 7 partijen die tot nu toe onderhandeld hebben.

In de mededeling zegt De Wever dat het compromis iedereen pijn zal doen, ook zijn eigen partij. "Elke partij zal in de tekst dingen lezen die ze niet wil. Er zal eten en drinken voor elke partij in de tekst terug te vinden zijn, maar we moeten ook rekening houden met de wil van de kiezer." De Wever zegt dat hij het voorstel zal schrijven als koninklijke opdrachthouder, en niet als N-VA-voorzitter.

"We mogen bovendien geen tijd meer verliezen. Er moet nú een doorbraak komen", zegt De Wever in de mededeling. "Na vier maanden wordt het tijd dat iedereen kleur bekent. Ik van mijn kant zal duidelijkheid scheppen met mijn tekst. Ik hoop en verwacht van mijn gesprekspartners maandag hetzelfde", besluit hij.

Voorzichtig positieve reacties, maar...

In de mededeling van De Wever is er geen sprake meer over contacten met de liberalen. Tot deze middag was het onduidelijk of de verduidelijker nog met hen zou gaan spreken.

Groen! reageert tevreden op de nieuwe stap van De Wever, vooral omdat hij een tekst op papier zal zetten. Ook bij de SP.A wordt er positief gereageerd. "Het is goed dat hij (Bart De Wever, nvdr) zich inschakelt in een oplossingsgerichte logica", zegt partijvoorzitter Caroline Gennez. Ze hoopt dat de tekst van de verduidelijker de basis zal zijn voor de finale ronde in de communautaire onderhandelingen.

Toponderhandelaar en Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) wilde in Terzake nog niet vooruitlopen op de tekst tekst die Bart De Wever nog moet schrijven. "We gaan er ook wel voor stuk van uit dat ook Bart De Wever rekening houdt met de uitslag van de verkiezingen, en dat diegenen die groter zijn geëindigd ook meer te eten krijgen dan zij die wat kleiner zijn", waarschuwt hij wel.