Eerste mijnwerkers verlaten ziekenhuis

In Chili hebben al drie van de 33 bevrijde mijnwerkers het ziekenhuis mogen verlaten waar ze na hun redding ter observatie waren opgenomen. De mijnwerkers krijgen intussen van over de hele wereld geschenken en aanbiedingen.

De 33 mijnwerkers zaten na een instorting in een mijn 69 dagen vast onder de grond. Na hun bevrijding,  het resultaat van een historische reddingsoperatie die over de hele wereld werd gevolgd, werden ze onmiddellijk naar het ziekenhuis overgebracht.

De eerste drie die het ziekenhuis mochten verlaten werden weggeleid aan boord van een auto, die door de hordes journalisten werd achtervolgd. De drie mannen lachten en zwaaiden, maar legden geen enkele verklaring af aan de honderden journalisten die hadden post gevat aan de verschillende ingangen van het ziekenhuis.

Vandaag mag waarschijnlijk een tweede groep kompels naar huis. Slechts vier mijnwerkers vertonen medische complicaties. Een van hen, de oudste van de groep, moest worden behandeld wegens een acute longontsteking.

Welkom in de hele wereld

Intussen stromen van over de hele wereld de geschenken en aanbiedingen voor de 33 mijnwerkers toe. Elk van hen krijgt een cheque van 10.000 dollar van een Chileense mijnmagnaat. Steve Jobs van Apple heeft iedereen een IPod beloofd en een Grieks mijnbedrijf biedt een vakantie van een week op een van de Griekse eilanden aan.

De voetbalclubs Manchester United en Real Madrid hebben de mijnwerkers uitgenodigd voor een wedstrijd en voetbaltruitjes van alle denkbare sterren worden aangeboden.

En dan zijn er nog de aanvragen voor interviews die de families van de mijnwerkers al hebben gekregen. Zo zouden er aanbiedingen tot 50.000 dollar zijn voor een exclusief verhaal over de 69 dagen onder de grond.

In de mijn hadden de 33 mijnwerkers afgesproken dat, als ze iets zouden kunnen verdienen aan hun avontuur, dat ze dat gezamenlijk zouden doen. Vanuit de mijn, waar ze al de eerste aanbiedingen kregen,  zouden ze daarvoor contact hebben genomen met een notaris om een gezamenlijk fonds op te richten.