Handelaars in Roemeense fruitpukkers opgepakt

In Nieuwerkerken bij Sint-Truiden en in Namen heeft de politie 5 huizen ontruimd waar 42 Roemeense fruitplukkers waren ondergebracht in mensonwaardige omstandigheden. De organisatoren van de mensensmokkel en de huiseigenaars werden opgepakt.

Het ging om een gecoördineerde actie van de politie en verschillende inspectiediensten.

De Roemenen werden uitgebuit en verbleven in mensonwaardige omstandigheden. Zo moesten ze 60 uur per week werken voor een maandloon van 1.000 euro. Daarvan moesten ze een groot deel afgeven aan een bende die hen in Roemenië geronseld had. Ze werden ondergebracht in panden zonder sanitair en met een onveilige gas- en elektriciteitsvoorziening.

De eigenaars van de huizen, de werkgevers van de fruitplukkers en de organisatoren van de mensensmokkel worden vervolgd.

Burgemeester Benny Bamps van Nieuwerkerken zegt dat hij hoopt dat deze zaak de fruitsector niet in een slecht daglicht brengt.