Inwoners van Kolontar mogen terugkeren

In Hongarije mogen de inwoners van Kolontar terug naar huis. Dat dorp werd worige week overspoeld door een giftige modderstroom, afkomstig uit een reservoir van een nabijgelegen aluminiumfabriek. Dat reservoir was lek geslagen.

De giftige modder van de aluminiumfabriek bevat zware metalen. Het gaat om een afvalproduct bij de productie van aluminium. Tot nu toe is de omgeving van Kolontar niet volledig schoongemaakt, en het is ook niet duidelijk of dat wel ooit zal kunnen.

De milieuorganisatie Greenpeace is het niet eens met de beslissing om de inwoners naar huis te laten terugkeren. Ze vindt het te vroeg omdat de juiste omstandigheden van het ongeluk nog niet bekend zijn.

In Kolontar wonen 800 mensen. Ze werden niet meteen na het lek geëvacueerd, maar pas vorige zaterdag, toen er een tweede modderstroom het dorp dreigde te overspoelen. De eerste modderstroom heeft negen mensenlevens geëist.

Intussen is een nieuwe dijk gebouwd en zou het gevaar geweken moeten zijn.