Israël kondigt bouwplannen Oost-Jeruzalem aan

Het Israëlische ministerie van Huisvesting heeft de inschrijvingen opengesteld om 238 nieuwe huizen te bouwen in twee joodse nederzettingen in het Arabische deel van Oost-Jeruzalem. De aankondiging komt er op het moment dat de vredesgesprekken over het Midden-Oosten diep in het slop zitten.

Begin januari vaardigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (kleine foto) een moratorium uit op het bouwen van nederzettingen op Palestijns grondgebied. Daardoor ontstond goodwill bij de Palestijnen om na een kleine twee jaar opnieuw aan te knopen met onderhandelingen over vrede met Israël.

Op 2 september gingen de vredesgesprekken van start in Washington. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zei wel dat de onderhandelingen weinig kans op slagen hadden als Israël de bouwstop niet zou verlengen. Op 26 september liep die bouwstop af, maar er kwam geen nieuw initiatief om de bouwstop te verlengen. Toch werden de vredesgesprekken niet meteen opgeblazen. Sindsdien oefent ook de VS druk uit op Netanyahu om de bouwstop te verlengen.

Eerder deze week stelde de Israëlische regering dan voor om de bouwstop te verlengen, op voorwaarde dat de Palestijnen Israël zouden erkennen als Joodse staat. De Palestijnse onderhandelaars hebben dat aanbod verworpen. Zo'n 20 procent van de inwoners van Israël is Arabisch.

"Israël verkiest nederzettingen boven vrede"

De Palestijnen reageren boos op de aankondiging dat er 238 nieuwe woningen komen. Het gebied waar Israël de nieuwe huizen plant, is omstreden. De Palestijnen beschouwen dat deel van Oost-Jeruzalem als Palestijns grondgebied. De internationale gemeenschap ziet het als bezet grondgebied. Voor Israël is het eerder een voorstad van Jeruzalem.

Een van de belangrijkste Palestijnse onderhandelaars, Saeb Erekat, zegt dat de aankondiging van vandaag "bewijst dat Israël erop uit is om elke kans om de vredesgesprekken nieuw leven in te blazen, in de kiem te smoren". Hij beschuldigt Israël ervan dat het "nederzettingen verkiest boven vrede".

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Philip Crowley, zegt dat de VS "ontgoocheld" is. "Dit is in strijd met onze inspanningen om de directe onderhandelingen tussen beide partijen te hervatten", zegt hij. "Maar we zullen er alles aan doen om de voorwaarden te creëren opdat de gesprekken kunnen worden voortgezet."