Kabinetschef Poetin wordt burgemeester Moskou

De Russische president Dmitri Medvedev heeft Sergei Sobyanin, de kabinetschef van premier Vladimir Poetin, genomineerd als nieuwe burgemeester van de hoofdstad Moskou. Hij zal Joeri Loezjkov opvolgen, die na een conflict opzij werd geschoven door Medvedev.
Medvedev stelt Sobyanin voor.

Loezjkov werd vorige maand de laan uitgestuurd.

Hij was meer dan 18 jaar burgemeester van Moskou, maar zat al weken op ramkoers met zowel Poetin als Medvedev. Uiteindelijk moest hij opkrassen. Hij werd van corruptie beschuldigd. Loezjkov was ook onder vuur komen te liggen bij de publieke opinie omdat hij bij de bosbranden rond Moskou in augustus niet meteen uit vakantie terugkeerde.

Nu benoemt Medvedev Sobyanin als kandidaat voor het burgemeesterschap. De gemeenteraad moet zich buigen over de kandidatuur, maar dat lijkt een formaliteit. Verenigd Rusland, de partij van Medvedev en Poetin, heeft de meerderheid in de gemeenteraad van Moskou.

Sinds toenmalig premier Poetin in 2004 de wet wijzigde, is het aan het Kremlin om de burgemeester van Moskou aan te duiden.