Minister De Crem is in Afghanistan

Minister van Defensie Pieter De Crem is vertrokken voor een bezoek aan de Belgische troepen in Afghanistan.Om veiligheidsredenen was dat bezoek geheim gehouden.

Minister De Crem (CD&V) gaat in Afghanistan vooral poolshoogte nemen bij de ongeveer 600 Belgische troepen van de ISAF-vredesmacht. 

Het eerste doel van het bezoek was de Noord-Afghaanse stad Kunduz, waar een Belgische OMLT-afdeling onder Duits bevel Afghaanse militairen opleidt. Die missie is onlangs in het nieuws gekomen toen tv-beelden opdoken van een gevecht tussen Belgische eenheden en talibanrebellen.

De Crem ging ook naar de hoofdmacht van de Belgische ISAF-eenheid die de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel bewaakt.

Later zal de minister ook nog neerstrijken in de zuidelijke stad Kandahar waar een eenheid van Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen gelegerd is.

Op de terugweg zal De Crem landen in Egypte, waar dan het fregat Louise Marie zal voorbijvaren op weg naar de Somalische kust. Het schip zal daar onder EU-vlag schepen beschermen tegen Somalische piraten.