Onrust in Frankrijk duurt voort

In Frankrijk heeft de politie een einde gemaakt aan de blokkering van een aantal benzinedepots. Die werden sinds gisteren geblokkeerd door stakende vakbondsleden. Ook elders in Frankrijk houdt de onrust aan.

De Franse overheid begon voor een brandstoftekort te vrezen en daarom heeft president Sarkozy ingegrepen. De ontzetting van de benzinedepots verliep zonder geweld, maar de vakbonden hebben ermee gedreigd elders nieuwe blokkades op te werpen. Een van de vakbonden heeft ook de vrachtwagenchauffeurs gevraagd mee te doen met de acties.

Er heerst al enkele dagen onrust in Frankrijk door het protest tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Die wil de minimumleeftijd om met pensioen te gaan verhogen van 60 naar 62 jaar. Die aanpassing is volgens de regering nodig om de pensioenen betaalbaar te houden.

Ook in het onderwijs houdt het protest aan. Er zijn acties in enkele honderden scholen. Soms leidt dat tot aanvaringen met de politie. Morgen worden er weer betogingen tegen de hervormingsplannen gehouden en dinsdag volgt een nieuwe landelijke actiedag.