Openbaar Ministerie eist vrijspraak Wilders

In de rechtszaak tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders, eist het Openbaar Ministerie (OM) een vrijspraak op alle punten. Wilders wordt beschuldigd van groepsbelediging, het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims.

Dinsdag had het Openbaar Ministerie al de vrijspraak gevraagd voor de aanklacht van groepsbelediging. Bij het voortzetten van de zaak vandaag vroeg het ook een vrijspraak op de andere twee aanklachten.

Wilders heeft weliswaar een aantal uitlatingen gedaan die kunnen aanzetten tot discriminatie, maar het OM vindt deze niet strafbaar, omdat Wilders ze deed in het kader van het politieke debat.

Ook voor het aanzetten tot haat eist het OM de vrijspraak. Het stelt dat de uitspraken van Wilders niet geleid hebben tot een tweedeling in de samenleving waardoor groepen tegen elkaar kwamen te staan.

De rechter doet een uitspraak in de zaak op 5 november. Wilders rekent erop dat hij vrijgesproken zal worden. Anders zouden "miljoenen mensen in Nederland terecht geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht", aldus Wilders.