Robert Redford lid van Légion d'honneur

Robert Redford (74) is gisteren opgenomen in het Légion d'honneur. De Franse president Nicolas Sarkozy prees de lange carrière van de Amerikaanse acteur uit films als "Out of Africa" en "The great Gatsby".

Redford is nu ridder in het Légion d'honneur. "Ik ken 65 miljoen Fransen die nu in mijn schoenen zouden willen staan", grapte Sarkozy toen hij de acteur/regisseur de medaille opspeldde.

Sarkozy loofde de prestaties van Redford in films als "Butch Cassidy and the Sundance kid" (1969), "The great Gatsby" (1974) "Out of Africa" (1985). "Je bent de verpersoonlijking van alles waar de Verenigde Staten voor staan", zei Sarkozy.

Redford bedankte het Franse volk en haalde herinneringen op aan de tijd die hij doorbracht in hun land nadat hij de school verlaten had. "Ik wist niets over mijn eigen land", zei de acteur, "ik was naïef en vooringenomen en het waren de Franse studenten die mijn ogen openden en die me een echte opvoeding gaven."

"Ik zal mijn best doen om films te blijven maken die de geesten van mensen openen en grenzen overschrijden", beloofde Redford, die ook de stichter is van het populaire Sundance Film Festival. Redford werd in Parijs geflankeerd door zijn vrouw, schilderes Sibylle Szaggers.