SP.A zet aanval in op vergoeding Dehaene

De SP.A wil een belasting van 95 procent invoeren op wat Jean-Luc Dehaene kan verdienen als onafhankelijk bestuurder bij bierbrouwer AB InBev. Onder meer de optie op InBev-aandelen is de SP.A een doorn in het oog.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene is een van de zwaargewichten in de raad van bestuur van bierbrouwer AB Inbev en krijgt daarvoor een royale variabele vergoeding met onder meer aandelenopties, een recht om aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Als de koers van de aandelen stijgt, verdient Dehaene meer. Volgens de SP.A is hij daardoor niet onafhankelijk genoeg ten opzichte van het bedrijf. De verloning van Dehaene is volgens de socialisten ook in strijd met de code Lippens over goed bestuur. Bovendien heeft Jean-Luc Dehaene zelf in het Europees Parlement een resolutie tegen dergelijke vergoedingen gesteund, argumenteren ze.

"Het Europees Parlement heeft een resolutie in die zin met zeer grote meerderheid goedgekeurd. Dehaene heeft als Europees parlementslid ook mee gestemd, dus ik vind het een beetje vreemd dat men aan de ene kant akkoord gaat met principes, maar aan de andere kant elke keer wanneer een aandeel 2 euro in waarde stijgt honderdduizenden euro's netto meerwaarde verdient", zegt SP.A-Kamerlid Bruno Tuybens (kleine foto).

Tuybens pleit daarom onder meer voor een "punitieve belasting" van 95 procent op het financiële voordeel dat Dehaene behaalt. "Ik vind dit nog matig. Op een pakket van 3 miljoen euro betekent dit dat Dehaene toch nog 150.000 euro netto overhoudt, terwijl niemand vindt dat hij daar recht op heeft", zegt Tuybens daarover in De Standaard. "In feite zou de belasting 99 procent moeten zijn."

Jean-Luc Dehaene zelf wil geen commentaar kwijt over deze zaak.