Zwitserland heeft langste tunnel ter wereld

Onder het Zwitserse Gotthardmassief zijn vanmiddag de laatste meters weggeboord van de nieuwe Gotthardtunnel. De nieuwe treintunnel is 57 kilometer lang en ligt op de spoorlijn tussen Zürich en Lugano.

Vanaf 2017 zullen door 2 gescheiden buizen goederen- en personentreinen razen met een snelheid van 160 tot 220 kilometer per uur. Zürich en Milaan komen per trein 1 uur dichter bij elkaar te liggen.

De nieuwe Gotthardtunnel is het grootste infrastructureel project van Zwitsterland, dat bij oplevering zo'n 15 miljard euro zal hebben gekost. De tunnel moet vrachtwagens van de weg halen en op die manier bijdragen aan het behoud van het Alpenlandschap.

De Gotthardtunnel is nu de langste tunnel ter wereld. Op twee staat de Seikantunnel in Japan (53,8 kilometer) en op drie de Kanaaltunnel (50,4 kilometer).