"Federale én regionale overheid versterken"

SP.A-voorzitster Caroline Gennez pleit voor een versterking van zowel de federale als de regionale overheid. De compromistekst die Bart De Wever (N-VA) morgen zal voorstellen is voor haar ook de laatste kans op een akkoord.

De socialisten zitten dit weekend samen op een congres om de toekomst van de partij te bespreken. Door een ongelukkig toeval is dat net het weekend waarin Bart De Wever een compromistekst op tafel wil leggen. Maandag verwacht de "koninklijke verduidelijker" een antwoord van de 7 partijen rond de onderhandelingstafel.

"Wij vinden het in elk geval hoog tijd om het België en het Vlaanderen van de toekomst in de steigers te zetten", zegt Gennez in "De ochtend" op Radio 1. "Dus komt er best een staatshervorming. Het is belangrijk dat we de institutionele verrommeling van de voorbije 5 staatshervormingen oplossen."

Gennez denkt onder meer aan gelijklopende verkiezingen. "Dat is de basis voor een nieuw institutioneel akkoord in dit land, anders raakt de logica op lange termijn zoek." Maar het belangrijkste voor Gennez is de versterking van zowel de federale als de regionale overheden. "We hebben een sterke federale overheid nodig om onze pensioenen en gezondheidszorg te betalen en daarnaast ook een sterke regionale overheid om een coherent beleid te voeren rond economie, werk, onderwijs en welzijn."

"Het grootste deel van het arbeidsmarktbeleid moet worden geregionaliseerd, gewoon omdat de regio's een heel verschillend profiel hebben van mensen die nog op zoek zijn naar een job. Als je mensen aan een baan wil helpen, voer je je beleid liefst zo dicht mogelijk bij die mensen zelf en dat is in de regio's."

De Wever kondigde al aan dat er voor iedereen wat lekkers op de tafel zal liggen, maar dat iedereen ook een bittere pil zal moeten slikken. Hoeveel socialistische maatregelen zitten er voor de SP.A in? "Een goed akkoord maak je niet op een apothekersweegschaal, maar dat doe je vanuit een visie die gestoeld is op een aantal principes. Het is in elk geval de laatste kans op een akkoord in deze formule met 7 partijen. Als dit niet lukt, dan komen verkiezingen gevaarlijk dichtbij."