Crevits dooft het licht op de snelwegen

Vanaf volgende zomer zullen de meeste snelwegen in Vlaanderen niet meer worden verlicht. Zo wil minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op jaarbasis 2 miljoen euro besparen, schrijft Het Laatste Nieuws.

Nu zijn de lichten op de snelwegen in Vlaanderen al gedoofd tussen middernacht en 6 uur 's ochtends, maar daarvoor en daarna branden ze wel en daarmee is Vlaanderen een van de uitzonderingen in Europa. Over enkele maanden zouden ze dus volledig worden gedoofd, ook vóór middernacht en ná 6 uur dus.

"Onze buurlanden hebben allemaal een systeem waarbij het licht op de snelwegen meestal gedoofd is", zegt Crevits (kleine foto). "Maar ik wil dat ook niet overal en altijd." Zo zouden de lichten wel branden aan de op- en afritten, op verkeerswisselaars, bij wegenwerken én bij slecht weer. "Ik ga de palen dus niet wegnemen, maar probeer het gewoon met minder te doen", klinkt het.

Op de gewestwegen blijven de lichten 's nachts wel nog werken.

"Beter eerst uittesten"

De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) schiet de maatregel nog niet meteen af, maar vraagt wel dat de effecten goed worden bestudeerd.  "Er moet zeker een proefperiode komen waarin gekeken wordt naar de effecten op de objectieve veiligheid, maar ook de subjectieve veiligheid", zegt woordvoerder Maarten Matienko.

"Denk bijvoorbeeld maar aan de impact voor senioren. Voelen zij zich nog wel veilig op de snelweg. Het is toch belangrijk dat we zulke dingen bevragen bij de automobilisten."