Grootste Franse luchthaven bijna zonder kerosine

Door de stakingsacties in de Franse olieraffinaderijen heeft de Parijse luchthaven Charles de Gaulle nog maar kerosine tot maandag. Vandaag ware er in heel Frankrijk meer dan 200 betogingen tegen de plannen van de rechtse regering om de pensioenleeftijd te verhogen.

De acties tegen de verhoging van de pensioenleeftijd tot 62 jaar lijken steeds grimmiger te worden. Vooral de olietoevoer blijkt problematisch te worden door de blokkade-acties aan de raffinaderijen.  Op de luchthaven Charles de Gaulle, de grootste van het land en van de drukste van Europa, is er nog maar voor enkele dagen vliegtuigbrandstof. Daarnaast staan honderden tankstations droog, vooral in Normandië en het westen van het land.

De regering Sarkozy verwacht voorlopig geen grote problemen maar minister van Economie Christine La Garde riep de bevolking ook op om niet in paniek te raken.

De situatie in Frankrijk wordt grimmiger met de dag. Bij de spoorwegen wordt voor onbepaalde tijd gestaakt en vandaag is opnieuw in het hele land gedemonstreerd tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het over zo'n 340.000 betogers in heel het land. In Parijs waren er volgens de organisatoren 300.000 betogers, volgens de politie 50.000. In elk geval lijkt het erop dat er vandaag wat minder betogers waren dan bij vorige manifestaties.

Ook vrachtwagenchauffeurs voeren dit weekend actie op de weg .Voor dinsdag staan weer nieuwe betogingen op de agenda . Gisteren kwam het tot ongeregeldheden bij betogingen van scholieren en studenten.Tientallen agenten raakten gewond  en enkele honderden relschoppers werden gearresteerd.