Ine Roox en An Baccaert zijn bekroond

Journaliste Ine Roox heeft met haar artikelenreeks "Afrika van de hoop" de elfde Prijs Filip Decock gewonnen. An Baccaert kreeg de aanmoedingsprijs.

De prijs is genoemd naar BRTN-journalist Filip Decock die in 1988 overleed aan MS. Hij huldigt vernieuwende journalistieke bijdragen over ontwikkelingssamenwerking.

Ine Roox reisde gedurende zes weken door Ghana, Mozambique en Botswana, op zoek naar positieve verhalen uit Afrika. "Vooral het originele uitgangspunt, de verrassende invalshoek en de positieve boodschap over het continent dat te veel het label van ellende en geweld wordt opgekleefd, heeft de jury gecharmeerd", aldus juryvoorzitter Marc Van Praet. De reeks verscheen in De Standaard.

An Baccaert kreeg de aanmoedigingsprijs van de stad Deinze voor haar artikel "Stille genocide in Brazilië. Biobrandstof verdringt Guarini-Indianen" dat gepubliceerd werd in Mo* Magazine. Baccaert werkt ook als journaliste voor de VRT nieuwsdienst.