Schlagerzanger Christoff 20 jaar op de planken

Schlagerzanger Christoff (34) staat volgend jaar 20 jaar op de planken. Het jubileumjaar wordt vanavond in de Grenslandhallen in Hasselt feestelijk ingezet met een uitverkocht jubileumoptreden.

We schrijven 1990. Er ontstaat onenigheid bij het gezin De Bolle. Moeder Simonne wil haar tienerzoon Christoff inschrijven voor een lokale liedjeswedstrijd. Vader Roger vindt dat idee maar niks. Moeder De Bolle zet zeer tegen de zin van vader Roger toch door en schrijft haar zoon in.

De organisatoren van de liedjeswedstrijd zitten na afloop met een probleem. Er is niet één winnaar, maar twee kandidaten zijn ex aequo gestrand op de eerste plaats. Een van hen is een zekere Christoff De Bolle. "Ik weet nog goed dat ik toen dacht: Wat gebeurt er hier allemaal? Dit kan toch niet waar zijn?", herinnert Christoff zich.

Gelukkig bestond de hoofdprijs uit twee delen. "Gezien ik nog minderjarig was, reed de andere kandidaat naar huis met een spiksplinternieuwe auto. Ik kreeg het andere deel van de hoofdprijs, een platencontract."

De jonge snaak is onder de indruk en moeder Simonne stuurt een videocassette op naar VTM, waar "De soundmixshow" wordt uitgezonden. "Ik was als tiener enorm fan van Will Tura en Luc Steeno. Omdat de fysieke gelijkenis met Luc Steeno meer voor de hand lag, heb ik er toen voor gekozen om Luc te imiteren", legt Christoff uit.

Met het liedje "Voor jou" eindigt Christoff uiteindelijk net naast het podium op een vierde stek. Kort daarna volgt een eerste single getiteld "Ik voel me zo goed", een Nederlandstalige cover van "I promised myself" van Nick Kamen. Een reeks andere singles volgt, met in 1995 een eerste hitje: "Onder de toren".

Lindsay, de zingende zus van Christoff

In 1996 leert Vlaanderen ook Lindsay, de zingende zus van Christoff kennen. Samen nemen ze een duet op, getiteld "We nemen elkaar zoals we zijn". Lindsay verdwijnt daarna even uit de schijnwerpers en begint in 2008 een solocarrière.

Rond de eeuwwisseling slaat de crisis toe in de Vlaamse showwereld. Ook Christoff heeft het moeilijk en is niet langer gelukkig bij zijn management. "Ik voelde mij helemaal niet meer lekker in mijn vel. Ik voelde mij depressief en had een volledig vertekend zelfbeeld."

Lindsay, de zus van Christoff, schudt hem wakker. "Lindsay zei me op een dag: "Zo kan het niet verder, je gaat eraan kapot", en ik besloot om mijn management te verlaten en een eigen weg in te slaan. Mijn ouders waren helemaal niet akkoord met die beslissing, maar achteraf gezien is het de mooiste dag uit mijn leven geweest", blikt Christoff terug.

"Eurosong was een foute keuze"

In 2002 waagt Christoff zich aan een tweede deelname aan "Eurosong", de selectiewedstrijd voor het Eurovisiesongfestival. In 1993 werd "Zend een SOS" geen succes en ook nu weer kan "Op naar de top" niet bekoren. De jury is niet mals voor de inzending van Christoff.

"Eurosong was echt een foute keuze. Ik zou nooit meer meedoen aan zoiets waar superonbekwame mensen in de jury zitten. Andrea Croonenberghs stelde toen dat ik beter kon gaan tennissen dan te zingen. Zoveel jaar later heb ik haar ongelijk denk ik wel bewezen", aldus een duidelijk nog licht gepikeerde Christoff.

Een aversie voor het Eurovisiesongfestival heeft Christoff echter niet. "Wanneer men mij zou vragen om ons land te vertegenwoordigen, zou ik dat zeker overwegen. Als je gevraagd wordt, is dat helemaal anders."

De doorbraak en de eerste stappen in Duitsland

De echte doorbraak voor Christoff is er pas een aantal jaren geleden gekomen. Met hits als "Ja jij!", "Als ik in je blauwe ogen kijk", "Een ster", "Zeven zonden" en "Miljonair" verovert Christoff alle Vlaamse podia. Zelfs zonder veel airplay op de landelijke radio's weet Christoff zich een weg naar de top te banen. En vandaag ligt niet alleen Vlaanderen aan zijn voeten, ook in Duitsland breekt Christoff stilaan door.

"De eerste keer dat ik op de Duitse televisie kwam, was ik ontzettend zenuwachtig. Je moet weten, ik spreek nog maar goed een jaar een beetje Duits. Daarvoor kwam ik niet verder dan "ja und nein", lacht Christoff. "Ik herinner me nog goed, ik stond klaar om het podium te betreden, wat trillend op mijn benen. Plotseling zei de producer: "Christoff, je moet helemaal niet zenuwachtig zijn. Er zijn maar zes miljoen kijkers." Naar Duitse normen was dat blijkbaar weinig, maar voor mij was het toch even slikken."

"Hard gewerkt om te komen waar ik sta"

Vanavond wordt het feestjaar 2011 ingezet in de Grenslandhallen in Hasselt. "Ik heb heel hard gewerkt om te komen waar ik nu sta. Naar de toekomst kijken durf ik niet zo goed. Eerlijk gezegd maakt het mij zelfs een beetje bang. "Kan dit wel nog zo verder gaan", denk ik dan bij mezelf. "Komt er geen eind aan dit succes?" Ik leef van dag tot dag en probeer te genieten van wat me overkomt. Er zijn al zoveel dromen in vervulling gegaan."

Toch is er nog iets waar Christoff van droomt. "Ik zou heel erg graag eens een duet kunnen opnemen met Helene Fischer, de Duitse schlagerkoningin. Wat zij voor mekaar heeft gekregen, is ongelofelijk. Misschien zit zo'n duet er ook wel aan te komen. Het zou een prachtig geschenk zijn", besluit Christoff.

Maandag brengt "De rode loper" een verslag van het jubileumconcert op Eén.

Dieter Bruneel