Werk Ai Weiwei mag niet meer betreden worden

De bezoekers van het Tate Modern in Londen mogen het kunstwerk "Sunflower seeds" van Ai Weiwei dat bestaat uit 100 miljoen zonnebloemzaadjes uit porselein niet meer betreden. Volgens het museum werd er te veel stof gegenereerd in de turbinehal.

Toen de installatie op 11 oktober geopend werd, werden de bezoekers nog aangenaamd om de zaadjes vast te nemen en er door te wandelen.

Nu is het museum bezorgd over de grote hoeveelheid "stof" die er hierdoor gegenereerd werd. "Hoewel het porselein erg robuust is, heeft de enthousiaste interactie van de bezoekers met het materiaal meer stof veroorzaakt dan verwacht", zegt een woordvoerster van het museum. "Dit stof zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom is er -in samenspraak met de kunstenaar- beslist dat de bezoekers het kunstwerk niet meer mogen betreden."

De bezoekers reageren ontgoocheld.