Wilders zet Rutte meteen onder druk

In Nederland is heisa ontstaan nadat bleek dat een staatssecretaris van de nieuwe regering-Rutte een dubbele nationaliteit heeft. Geert Wilders, die de regering vanuit de oppositie steunt, eist dat de vrouw de Zweedse nationaliteit opgeeft.

Het gaat om Marlies Veldhuizen van Zanten-Hyllner (foto links), staatssecretaris voor Gezondheid en Sport en lid van het christendemocratische CDA. Ze is geboren in Zweden, maar heeft nu ook de Nederlandse nationaliteit.

Volgens Geert Wilders is het "erg ongewenst" dat ze twee paspoorten heeft en hij eist dat ze de Zweedse nationaliteit opgeeft. Drie jaar geleden maakte Wilders ook al bezwaar tegen het feit dat minister van Justitie Nebahat Albayrak naast een Nederlands ook een Turks paspoort had.

De liberale premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) wisten dat Hyllner twee paspoorten had, maar zagen er geen problemen in.

De nieuwe Nederlandse regering is een coalitie van liberalen en christendemocraten, maar heeft de gedoogsteun van de PVV van Wilders nodig om een meerderheid te vormen.