"Doe wat je graag doet en het geld zal volgen"

De Internet Movie Database (IMDb) bestaat 20 jaar. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in film, televisieseries en videogames is de onlinedatabase een onuitputtelijke bron van informatie. Hij bevat informatie over meer dan 1.500.000 titels en meer dan 3.400.000 mensen. Hij wordt door meer dan 57 miljoen mensen per maand bezocht en behoort tot de top 40 van meest bezochte sites ter wereld.

De onlinedatabank werd opgericht in 1990 toen het internet nog in zijn kinderschoenen stond. Enkele gebruikers van het eerste uur deelden hun passie voor film met elkaar via de nieuwsgroep “rec.arts.movies”. Toen Col Needham (foto bovenaan) op het idee kwam om de gegevens die de groep verzameld had, doorzoekbaar te maken, was de database geboren. Vier jaar later was de website IMDb een feit.

“Onze missie was vanaf in het begin om informatie aan te bieden over film die nuttig is en up-to-date en die gratis beschikbaar wordt gesteld online op zoveel mogelijk platformen”, zegt Col Needham.

“We vertrokken vanuit een droom om een instrument te maken dat wij, filmfans, nuttig en leuk vonden. Doorheen de jaren vonden miljoenen andere filmfans het ook nuttig en leuk. Voor de mensen die er vanaf het begin bij waren en er nu van kunnen leven, is het een voorbeeld van ‘doe wat je graag doet en het geld zal volgen’”, zegt hij.

Dat geld kwam er dankzij de overname door Amazon.com in 1998. Voor de internetwinkel was IMDb een ideaal platform om ook video’s en dvd’s te verkopen. In de volgende tien jaar groeide de website uit tot veel meer dan een zoekmachine voor informatie over films en tv-programma’s. Nu kunnen er naast trailers en foto’s zelfs integrale films en tv-programma’s bekeken worden.

Leuke extra’s zijn bijvoorbeeld een top 250 van de meest gewaardeerde films door de (geregistreerde) gebruikers en een top 100 van de slechts gewaardeerde films. Gebruikers kunnen niet alleen punten geven op films, ze kunnen ook commentaren toevoegen en zelfs filmbeschrijvingen, zoals een samenvatting van de plot. Voor professionelen is er een betalend luik toegevoegd, waar ze onder anderen contactgegevens kunnen delen.

Het filmaanbod op IMDb is erg uitgebreid, met niet alleen de grote Hollywood blockbusters, maar ook cultfilms, onafhankelijke films, oude klassiekers, stomme films en wereldcinema. Toch bevat de site vooral informatie over films die ge(co)produceerd zijn in de Verenigde Staten. Films uit niet-westerse landen komen minder aan bod. Zo zijn films uit India (de op één na grootste filmindustrie ter wereld) ondervertegenwoordigd.

Het feestaanbod van IMDb

Judit Verstraete