Betogers eisen verhoging laagste inkomens

In Brussel betogen zo'n 1.500 mensen tegen armoede op deze Werelddag tegen Armoede. Tal van organisaties die zich bekommeren om de armen, maar ook de armen zelf en de vakbonden willen op deze Werelddag hun stem laten horen.

Welzijn is een recht en daarom moeten we opkomen tegen armoede, luidt het. De betogers vragen dat de laagste inkomens omhoog gaan, want uit alle gegevens blijkt dat het aantal armen in ons land toeneemt.

Eén op de zeven Belgen leeft onder de armoedegrens, werd onlangs nog bekendgemaakt. Organisator van de betoging Ludo Horemans: "We zien dat mensen die in armoede leven de crisis nog eens een tweede keer gaan betalen met alle besparingen in de sociale uitgaven."

De manifestanten stappen van het Noordstation naar het Sint-Katelijneplein in Brussel. Daar zijn er animatie, toespraken en optredens. Om 16 uur worden de activiteiten verplaatst naar de Gedenksteen aan het Europees Parlement. Om 18 uur is er een viering in het stadhuis van Brussel. Daar zullen de verschillende bevoegde ministers duidelijk maken wat hun actieplannen zijn om armoede in te dijken. Ten slotte start er om 19 uur een grote lantaarntocht aan het Centraal Station.