Merkel neemt multiculturele model op de korrel

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is de multiculturele samenleving mislukt. Dat heeft ze gezegd in een toespraak op een jongerenbijeenkomst van haar partij CDU. Daarmee mengt ze zich ook in het migratiedebat.

Asiel en migratie zijn een heet hangijzer in de Duitse politiek, zeker na de uitspraken van Thilo Sarrazin van de Centrale Bank. Die had migranten een tijdje geleden dommer dan Duitsers genoemd.

"De huidige multiculturele aanpak is mislukt. We dachten dat we gewoon naast elkaar konden gaan wonen, maar dat blijkt niet zo", zei Merkel. "Toch kan onze economie niet zonder migranten. Elk jaar gaan er 200.000 mensen meer met pensioen dan dat er jongeren op de arbeidsmarkt komen."

"We moeten hogeropgeleide migranten naar hier halen, maar niet vooraleer we er alles aan hebben gedaan om onze eigen mensen op te leiden. Duitsland moet gastvrij blijven en iedereen kansen geven."